Димитър Илиев е осемкратен шампион в българския рали шампионат и един

...
Димитър Илиев е осемкратен шампион в българския рали шампионат и един
Коментари Харесай

Димитър Илиев: АПИ е заложник на фирми, нужна е реформа - Интервю

Димитър Илиев е осемкратен първенец в българския рали шампионат и един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България. 

Илиев е роден на 2 август 1975 година в София. Той е син на известния автомобилист Владимир Илиев. Димитър Илиев има магистърска степен по авто и мотоциклетен спорт в НСА „ Васил Левски “ – София, като придобива научна степен " лекар " и научна степен " доцент " в същата област. Дълги години работи като учител в спортната академия. 

Повече от 14 години работи в областта на сигурността на придвижването. Основател на Академия за безвредно шофиране, в която всяка година курсисти минават теоретично и практично образование за повишение на тяхната подготовка и умения. Заемал е редица публични позиции и начинания за повишение на информираността на хората по проблемите на пътната сигурност и предварителна защита на случаите на пътя.

На парламентарните избори през 2021 година той. През април тази година той бе.

- Г-н Илиев, предходната година, когато анонсирахте влизането си в политиката, сравнихте страната с автомобил, който вместо да вози безвредно, се ръководи от водачи, " които летят по нанадолнището без да знаят по какъв начин се държи кормилото ". Каква е страната през днешния ден, съвсем година по-късно?

- Аз направих това съпоставяне, тъй като, когато ме вози някой играч, който не ръководи добре автомобила, за мен е доста елементарно да открия грешките, които прави. Дадох си тогава сметка, че в случай че това се случва с страната, то резултатите ще бъдат пагубни и всички ние сме очевидци на това. Аз се колебая да има български жител, който да е удовлетворен от действителността в страната, която имаме след 12 години ръководство на ГЕРБ - къде живеем, по какви пътища караме, каква ни е администрацията, правосъдната система, въобще изцяло си проличава, че доста неща са сбъркани. За мен е доста значимо хората, които ръководят страната и държат кормилото, да бъдат способени експерти, съответни за новите провокации. Виждате, че светът се трансформира и ние би трябвало да вървим с тази смяна напред.

Цялостно, с цел да настъпи качествена смяна, ще отнеме много време и би трябвало да бъдем реалисти, че смяна ще има, откакто вложим доста работа и доста старания.

- През април станахте зам.-председател на ДА " Безопасност на придвижването ", само че през юли се отказахте от поста. Тогава обяснихте решението си с огромната опозиция от страна на институциите. Как си обяснявате тази опозиция?

- За мен това, което беше най-разочароващо, е това, че за тези месеци, в които в действителност с голям възторг се раздавах, с цел да създадем дребни неща като да поизправим знаците, да измием мантинелите, да изрежем храстите около пътищата, реално не можаха да се случат поради саботажа на управлението на АПИ, конфигурирано от Министерство на регионалното развитие, ръководено от Има Такъв Народ. Това беше едно губене на време в празни срещи, на които се обясняваше по какъв начин не може да се свърши работата, а не да се търсят разновидности. Това много ме разочарова и си признавам, че взех решение да напусна, тъй като другояче щях да привикна с тези изявления, започнах да се тормозя, че ще стана същия и ще се примиря. И избрах да се запазя.

Съпротивата идваше от по-долните равнища, от хората в администрацията, които са там още от времето на ГЕРБ. Там е разковничето. Те изпитват боязън, че може да сбъркат, а в случай че сбъркат - ще бъдат уволнени или изгонени. Ако не вършиш кой знае какъв брой и не правиш внезапни придвижвания, тогава всичко си върви както досега и няма отговорни. А пък аз бих споделил, че единствено, който не работи, не позволява неточности. В същото време попаднах и на доста съзнателни хора, същински експерти, само че на тях не им се дават позиции, които да им разрешат да демонстрират самодейност и да взимат решения.

-  От години се приказва за неприятното качество на пътищата - от неправилна маркировка, до занемарените знаци и мантинели. Около проблемите с районното министерство в предния кабинет по този начин и не стартира работа за подобряването му.  Както Вие казахте има и опозиция. Какво е належащо да се направи с цел да се подобрят пътищата?

- Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да се преструктурира, защото сега е изпаднала в положение, в което нищо не може да свърши. Агенцията е пленник на компании, които правят цялата поддръжка и даже за обикновено ремонтче от вида на измиване на мантинелите , шефовете в АПИ подвигаха плещи и споделяха: " Нямаме потенциал. Нямаме запас. " Не мога да си показва, че страната дотам е абдикирала от отговорностите си . Дали е съзнателно или е от непросветеност - не знам, само че е реалност, че това е наследството от 12 годишното ръководство на ГЕРБ.

За мен е доста значимо, този, който заплаща, да има право да изисква и да реализира надзор, само че действително не останах с усещане, че това се случва. Сериозно би трябвало да се намерения по какъв начин да бъде усъвършенствана работата на АПИ, с цел да може да работи дейно. Процесът ще е дълъг и муден. Ако някой си мисли, че с едно придвижване могат да се оправят пътищата - това е парадокс. Поне оттук-нататък каквото се прави – да е качествено. Много значим фактор е и поддръжката, тъй като стават нелепи произшествия поради това, че знакът е прикрит зад дърветата и не се вижда, или че липсва маркировка и с месеци никой не може да я оправи.

- Преди парламентарните избори през ноември 2021 година един от целите на Политическа партия бе прекосяването на АПИ към Министерството на превоза. Една такава промяна решение ли е?

- Най-вероятно ще е положително. Пътищата би трябвало да бъдат към Министерството на превоза, тъй като те дават отговор за транспортните политики. Не виждам за какво отговорността би трябвало да се размива и да се трансферира от една институция на друга и всеки да подвига плещи и да споделя " това не е в нашият сектор ", " това не зависи от нас " . Реформата там е безусловно наложителна, в случай че желаеме пътищата да бъдат безвредни.

- След злополуката през юли, когато две млади дами починаха на централен столичен бул., държавното управление ускори контрола на пътя. Въпреки това случаите не понижават. Каква съгласно Вас е работещата политика за подобряването на пътната сигурност? Къде е пробойната?

- Пробойната не е на едно място. Има три съществени фактора - човек, път, автомобил. Докато бях в организацията (ДА " Безопасност на придвижването " - б.а.) открих прелестни документи, написани тактики, проекти, планове и така нататък, които обаче за жалост си стоят на хартия поради саботажа към смяната - по-голямата част от тях не е била въведена в деяние и не са направени никаква стъпки в тази посока.

Политическата рецесия, в която се намираме към този момент толкоз време, в допълнение задълбочава казуса. Колкото по-бързо България излезе от това положение, толкоз по-бързо ще стартират подобрениятав бранша. Докато политиците се карат, хората не стопират да карат, пътищата се разрушават и това има гибелен резултат.

- Тази година не сте в листите на Политическа партия, а преди няколко месеца се отказахте от поста, на който бяхте назначен от Кирил Петков. Продължавате ли да подкрепяте " Продължаваме промяната "?

Да, твърдо заставам зад екипа на „ Продължаваме промяната “. Това са хора, с които споделям обща ценностна система и имаме сходни визии по отношение на политиката и бъдещето на България. Аз не съм удовлетворен от това, което се случва в страната след 30 години незавършил преход и като човек, който не се помирява, имам вяра, че можем и би трябвало да създадем доста повече. България може да бъде едно по-добро място за живеене.

- Виждате ли се още веднъж в Агенцията или пък отпред на АПИ?

Едва ли. Това, което претърпях за тези няколко месеца - да оглавявам Агенцията и в това време да не мога да дам принос, а единствено да броя жертвите и ранените - това беше един от най-тежките интервали в живота ми. В същото време сигурността на придвижването ще продължи да бъде моя идея посредством дейностите, акциите, образованието, които съм правил и до момента.

- Последен въпрос, в случай че предходната година страната беше зле ръководен автомобил, то каква се надявате тя да бъде след парламентарните избори тази неделя?

-  Държавата е зле ръководен автомобил в продължение на 30 години. През 2022 година беше сложено началото на смяната, от която толкоз доста имаме потребност. За страдание обаче, държавното управление беше свалено благодарение на " Троянския кон " в обединението. А за 7 месеца не може да се стори доста. Това е задоволително време, с цел да се направи главен ремонт у дома, само че не и главен ремонт на страната, изключително при наследството, завещано от ГЕРБ. Аз съм оптимист и постоянно се надявам, че нещата ще тръгнат в по-добрата посока. Смятам, че това са исторически значими избори за България. Вярвам, че на хората им омръзна от старите политики и е време да поемем по напълно нов път.

Платена обява. Парламентарни избори 2022 година Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР